sreda, 10. julij 2013

Ramadan


Prišlo je poletje. Prišle so visoke temperature. In prišel je čas svetega Ramadana. 

Z današnjim dnem se pričenja Ramadan, sveti mesec muslimanov. Veliko sva slišala o njem, tokrat ga bova doživela tudi sama, no vsaj del. Ulice in trgovska središča, ki so bili do seda natrpani z obiskovalci z vseh koncev sveta, so se počasi razredčila in umirila. Podobno kot bi se konec oktobra sprehajal po promenadi v Vodicah :) Ni čisto tako, ampak primerjava pa je kar na mestu.

Ramadan je čas, ko se muslimani postijo ves mesec, je čas duhovnosti, je čas posta, očiščevanja, solidarnosti, kesanja in oproščanja. Za muslimane je ramadan najbolj veličasten mesec med vsemi. Ramadan je mesec Objave, kajti v njemu je začela objava korana, v njem se je zgodil povratek muslimanov v Meko (osmo leto po Hidžri), je mesec v kateri je noč lejletu-l-qadr. Noč, ki je vrednejša od tisočerih mesecev. Konča se s tridnevnim praznovanjem, s tako imenovanim bajramom.

V času Ramadana poteka post, od sončnega vzhoda do zahoda (približno med 5. in 17. uro), je prepovedano jesti, piti, kaditi in spolno občevati. Post ni obvezen za duševno bolne, otroke, bolnike, nosečnice, potnike in ženske, ki imajo menstruacijo. 

Sicer pa se v času Ramadana Muslimani predvsem posvetijo molitvi in ga preživijo v okviru svoje družine. 

Vsem muslimanskim vernikom pa želiva Ramadan Mubarak oz. Blagoslovljen Ramadan!



Ni komentarjev:

Objavite komentar