nedelja, 13. oktober 2013

Kurban bajram


Od zadnjega javljanja mineva skoraj en mesec ali če smo malo bolj natančni celih 29 dni!! 

Razlog? Pomanjkanje časa in bolezen. Spet? Spet! Pri meni osebno prehaja kar v tradicionalno, da ko se vrnem iz Slovenije nazaj v Dubaj obvezno zbolim. S klimami si nismo ravno najboljše frendice in pol kar brez pardona obležim za par dni. Ampak... stanje se izboljšuje, to je najbolj pomembno :)

In še najboljše… pred vrati so SPET (kratke) počitnice :) Ni nama težko. V bistvu hodiva iz počitnic na počitnice. Vmes sva pa pridna kot čebelice. 

Z današnjim dnem se pričenja muslimanski praznik Eid Al Adha (kot ga poimenujejo Arabci) oz. kurban bajram ali tudi Praznik žrtvovanja, ki spominja na trenutek, ko je Alah dejal Ibrahimu, naj žrtvuje svojega sina. V tem času muslimani izpolnjujejo peto praktično islamsko dolžnost hadža, romanja v sveti mesti Mekko in Medino. Vsak vernik, ki je polnoleten in zdrav, je dolžen enkrat v življenju, če za to ima možnosti, obiskati svete kraje in opraviti dolžnost islama. Kurban bajram je poleg Ramadana eden večjih praznikov, ki ga praznujejo muslimani, traja 4 dni in se začne točno 2 meseca in 10 dni po Ramadanskem bajramu z bajramsko molitvijo. 

Tako so iz kabineta, glavnega izvršilnega organa Združenih arabskih emiratov sporočili, da bodo delavci v javnem sektorju med kurban bajramom za praznovanje praznika deležni plačanih dela prostih dni in sicer od nedelje, 13. 10. ter do sobote, 19. 10. Kar pomeni, da bodo počitnice za njih trajale celih 9 dni, če upoštevamo še prost petek (11. 10.) ter soboto (12. 10.)!
Za zaposlene v privatnem sektorju seveda veljajo drugačna pravila. Za te bodo počitnice trajale samo 3 dni, z začetkom v ponedeljek, 14.10. do srede, 16.10. Boljš to kot nič :) 

Mesta so temu primerno okrašena in počitnice se lahko začnejo. 

Vsem muslimanom pa želiva vesel in srečen kurban bajram ;)


Ni komentarjev:

Objavite komentar