nedelja, 9. junij 2013

Pridobitev vize in vozniški izpit


Selitev v novo državo s sabo prinese tudi številne birokratske spremembe in zahteve, ki so prvenstveno ovire oziroma bolje rečeno izzivi! Prva takšna je prav gotovo pridobitev vize za vstop v državo. Ampak več o tem enkrat drugič (tako obsežna tema potrebuje svoj post). 
Ko ekspat dobi status rezidenta (oz. rezidenčno vizo) mu hkrati prenehajo veljati nekatere ugodnosti, ki jih ima kot turist oz. začasni obiskovalec države. Ena od teh je pravica do vožnje avtomobila v ZAE z mednarodnim vozniškim dovoljenjem. To pomeni, da je potrebno ponoviti postopek pridobitve vozniškega izpita, ki je dokaj podoben našemu - zdravniški pregled, teorija, najmanj 20h vožnje, izpitna vožnja, itd. Seveda to ne velja za vse države. Državljani večine evropskih držav lahko to pravico pridobijo tako, da zgolj predložijo svoje vozniško dovoljenje in na tej osnovi dobijo lokalno vozniško dovoljenje, brez da bi bili prisotni 1h na predavanjih o CPP ali vozili kakšno uro v avtošoli, kaj šele da bi opravljali izpitno vožnjo. Povsem logično, glede na to da je vsak to že enkrat opravljal (in tudi plačal zajeten kupček denarja).

In ko Slovenec pogleda seznam teh držav na kateri se poleg Italije, Avstrije, Belgije, Nemčije, Francije, Španije, itd. znajde tudi Grčija, Turčija in celo Romunija, se resnično vpraša kaj dela zunanja politika naše lepe Slovenije in v čigavem interesu!?

Ker sva trenutno v takšnem položaju, da je moj status rezidenta že urejen, a lokalni vozniški izpit še ne, večji del vožnje naredi žena, ki še vedno lahko vozi avto s svojim mednarodnim vozniškim dovoljenjem. No, vsaj ko se voziva skupaj. Moram pa pohiteti in pridobiti vozniško dovoljenje, še preden žena izgubi ta privilegij. 

Verjetno se sprašujete kako se ženska znajde v tem moškem svetu hitrih avtomobilov in drzne vožnje...!? No, ob prometnih konicah tudi sam ne vem kako bi to šlo. Ampak ob petkih popoldne (primerljiv termin z nedeljskim popoldnevom v Sloveniji) še kar gre.

Vožnja po Dubaju:


2 komentarja: