nedelja, 14. december 2014

Middle East movie night: The Attack


This post is also available in English below.


Čustvena zgodba govori o priznanem kirurgu arabsko-izraelskega porekla, Aminu Jaafariju, ki živi v Tel Avivu ter dela v eni izmed najbolj prestižnih izraelskih bolnišnic. Ravno v času ko mu podeljujejo eno izmed najvišjih priznanj na področju medicine, se na drugi strani mesta zgodi samomorilski napad na restavracijo, kjer umre 17 ljudi, med njimi največ otrok, ki so ravno v tem času praznovali rojstni dan. 
Nekaj ur kasneje Amina pokličejo nazaj v bolnišnico, ker so v napadu našli telo, ki bi ga moral identificirati. Izkaže se, da naj bi pripadalo Aminovi ženi in da je bila ravno ona samomorilska napadalka. Policija takoj začne z zasliševanji saj obstaja sum, da je Amin sodeloval pri napadu. Hkrati pa ne more verjeti, da po 15ih letih zakona ni vedel ali slutil kakšne načrte ima v mislih njegova žena. 
Odloči se, da razišče kako in zakaj je pripeljalo do tako krutega dejanja in umora. To ga pripelje nazaj v majhno mesto na palestinskem ozemlju, kjer prihaja vedno bližje in bližje odgovorom na njegova vprašanja in, ki jih mogoče niti ne želi slišati. Hkrati pa se kot Arabec sooča s problemi, saj živi in dela v izraelski družbi.Film je režisiral Libanonec, Ziad Doueiri in zgodba ni ravno lahka. Zavedati pa se moramo, da film govori o stvareh, ki se dogajajo zelo pogosto. Hkrati pa nam da misliti, da se vprašamo kdo smo ter ali res dobro poznamo svoje partnerje ali prijatelje.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

This is emotional story about Amin Jaafari an Arab-Israeli doctor who lives and works as a renowned surgeon in one of the most prestigious hospital in Tel Aviv. 

Just at the time when he receives one of medicine's highest honors, on the other side of town a Palestinian suicide-bomber kills 17 people in a restaurant, including several children who are celebrating a birthday. A few hours later, Amin is called back to the hospital to identify a body of a suicide-bomber. It turns out that the body belonged to his wife. 

Early on, police immediately starts with interrogations because there is a suspicion that Amin was involved in the attack. He can not believe that after 15 years of marriage, he was unaware of his wife's intentions. He decides to investigate how and why she'd do such a cruel act of murder. This brings him back to a small town in the Palestinian territory where he gets closer and closer to the answers on his questions. At the same time he has to deal with issues of being an Arab working and living in Israeli society. 
The film directed and co-written by Lebanese Ziad Doueiri is hard to watch and it’s even hard to imagine but we all know, events like this are happening very often. We also have to ask ourselves who we are and if we really know well our partners and friends.

Ni komentarjev:

Objavite komentar